Két és fél hónap története - önkénteskedés, felfedezés, pihenés Peruban és Arubán

Discovering Peru

Discovering Peru

Egy kis kulinaria

2018. szeptember 21. - V.Dorottya

Ez egy kis osszeallitas az etelekbol amiket az elozo heten ettunk/ lattunk.
Az elso kep egy loccoro sapallo nevu etel, ami egy sarga szinu oriasra nott tokbol keszul (ez van a masodik kepen) ez a kedvenc perui etelem, lehet azert mert olyan allaga van mint egy magyar fozeleknek. Egyebkent esznek a peruiak lencsefozeleket is :)

A kovetkezo kepek a kukoricakat mutatjak be. A kukoricabol van kb 20 fajta itt, mindegyiknek mas neve van. Peldaul Choclo, chicha, cancha, maiz, es meg tobb amiket nem tudtam megjegyezni. Ezeket lehet szaritva kapni, ez latszik a kepen. Illetve maga a szaritas. Az meg pont olyan mint ahogy mi szaritjuk otthon a pirospaprikat :D 

Spenotos fottkrumpli. Meg persze az elmaradhatatlan kukoricasnack rajta. A Nilda itthon mindegyik etelre azt mondja hogy Ez aztan finom egy kis canchaval! (a snacknek elkeszitett kukorica neve). Mintha mi mondanank hogy Ez aztan jo egy kis tejfollel! :)

Papa a la Huancayina. Fott krumpli egy helyi sajtos martassal, ami a varosrol lett elnevezve. Erdelesseg hogy a martashoz hasznalnak sos kekszet, azzal suritik be. Olyan kekszet mint nalunk a Tuc.

A kezemben egy humita nevu desszertet tartok. Kukoricalevelben van megsutve, ugy kell rola lehamozni a leveleket mint a bananrol a hejat. Belul feher, egy feherszinu kukoricadarabol keszul. Az ize alapjan cukros tej van meg hozza, ettol meg tejbegriz allagu. Amugy imadjak a tejes desszerteket (peldaul suritett cukros tejbol).

Egy masik piaci kep, sok zoldseggel meg kulonfele szaritott huvelyessel.

Avokadokrem, egy kis soval. Egyszeru es nagyszeru kenyerfeltet reggelire.

A kis tanyeron Oca talalhato, ami egy nagyon erdekes alaku gyokerzoldseg. Kicsit edeskes ize van, az is nagyon fini volt. Fove ettuk.

A tanyeron egy Olluco nevu gyokerzoldsegbol keszult etel van, nincsen neki se angol se magyar meve, mert ez egy helyi gyokerzoldseg. En eloszor azt hittem hogy gyalult tok :D aztan volt benne egy kis husi, szerintem marhahus volt. Egyebkent 99%ban csirket eszunk, ez egy kulonleges alkalom volt. Es ugy altalanossagban elmondhato hogy nem esznek sok hust. Ez az Ocullos husos szosz nagyon finom volt! Persze rizs van mellette mint minden nap, es altalaban meg krumpli is dukal a foetelhez. Szoval kb 80 % szenhidrat, a maradek egy kis husi meg neha zoldseg.
A poharban ananaszle van vizzel higitva. Sokszor van Chicha morada ami egy lila kukoricabol fozott ital, van karambolale.

Az utolso kepen lathato etelrol mindenki talalja ki hogy milyen allatbol keszult. Hosszaban van felbevagva ugyhogy az alakja sokat elarul.

A bejegyzés trackback címe:

https://discoveringperu.blog.hu/api/trackback/id/tr514254301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása