Két és fél hónap története - önkénteskedés, felfedezés, pihenés Peruban és Arubán

Discovering Peru

Discovering Peru

Ayacucho

2018. szeptember 26. - V.Dorottya

Az Ayacuchoba vezeto ut eleg erdekes volt, ugyanis ez szamunkra mar a buszon derult ki hogy nincs aszfaltos ut, se ket sav, mindezt a kietlen Andokban, vegig a szakadek mellett. Gyomorszorito 9 es fel orat toltottunk a buszon, raadasul rank is sotetedett. Elkepeszto keskeny, teljesen megbizhatatlan hidakon is atmentunk, en nem is ertem hogy eltem tul szivinfarktus nelkul. :D A felelem minden szakaszan atmentem. Retteges es ablakbol szakadek meregetes, beletorodes es mindegymilesz eleterzes, Ian idegesitese hogy terelje el a figyelmemet, lelegzetvisszafojtas es imadkozas... de vegul megerkeztunk! 
Ayacucho sokban kulonbozik Huancayotol, ugyhogy igazi nyaralas erzesunk volt az itt toltott ket nap alatt. Eloszor is nagyon szep ido volt, rovidujju poloban es rovidnadragban voltunk napkozben, csak estere hult le a levego. Viszont ejszaka sem volt olyan hideg, vevre tudtam pizsamaban aludni es nem kellett triko, zokni, sipulcsi es halozsak sem!
Ayacucho fotere gyonyoru, padokkal es viragokkal tele. Kozepen egy lovasszoborral, korben arkados hosszu hazakkal, es az egyik sarkon a hires katedralissal. Sajnos mindket nap zarva volt igy nem tudtunk benezni. A 33 templombol kettobe beneztunk, szepek, regiesek voltak, soknak olyan kofala van mint a kozepkori varaknak. Az egyik templom elott belefutottunk egy tancos zenes mulatsagba, ami persze itt Peruban nem meglepo, az emberek amikor csak tehetik zenelnek es tancolnak. A kilatas sokkal jobb volt a hotelszobabol mint Huancayoi szobankbol, lattuk az Andokot, a hegyoldalban a sok kis hazzal, ejszaka meg lattuk a szep fenyeket. Az utcak mind meredekek, le-fol kacsakringoznak ami szinten egy masik elmenyt nyujtott mint a volgyben levo Huancayo. Ezenkivul itt tobb a zold, az utmenti viragok, fak, kaktuszok baratsagosabba teszik a varost, nem beszelve arrol hogy sokkal nagyobb tisztasag van es a levego is tisztabb. Mondjuk kisebb is a varos, kevesebb melyszegenysegben elovel, igy konnyebb rendben tartani az utcakat.
Jokat ettunk ittunk, kiprobaltuk a helyi kavet egy biokavezoban ahol kornyekbeli kave- es kakaotermekeket is lehetett venni. A gyumolcsok isteniek es a beloluk keszult fagyi is. Mi a maracuya es chirimoya fagyikat probaltuk, gomboca 85 forint! Ettem sargaborsofozeleket is az egyik helyi etteremben, szoval ez az olcso fagyi meg a sulis menzakaja igazan nosztalgikus volt :D
Voltunk egy muzeumban ahol az elmult 30 ev brutalitasait mutattak be. Mostmar el merem mondani az otthoniaknak,mivel mar epp elhagyjuk ezt a regiot, hogy Huancayo, de foleg Ayacucho azert ilyen turista-mentes mert ez a regio a Shining Path nevu lazado csoport kozpontja, ami egy helyi terrorista csoport. Foleg a 80-as evekben voltak aktivak amikor sok artatlan embert is meggyilkoltak itt Ayacucho es Huancayo kornyeken. Elotte Ayacucho es Huancayo is sok turistat vonzott, aztan ez megtort a brutalitasok miatt. Az utolso attrocitas idem juliusban tortent, amikor hivatalnokok meg rendorok haltak meg. Evente tobb tamadas tortenik meg most is, de szinte mindegyikben kormanykozeli emberekre tamadnak, nem random lakosokra. Eddig ezt nem akartam megosztani veletek hogy ne legyen otthon emiatt aggodalom :D szoval nagyon erdekes volt ez a muzeum.
Aztan lattunk vadonelo rozsasfeju papagajokat! Volt vagy 6-7 egy magas fan, sajnos csak tavoli kepet tudtunk csinalni roluk! 
A helyi mesteremberekrol is van ket kepunk. Az egyik egy gepelo bacsi, a regi irogeppel ul az utcan es meg lehet kerni hogy hivatalos leveleket begepeljen. A masik egy cipopucolo aki elaludt mellettunk a padon :D meno Adibas markaju nadragja volt, majdnem eredeti! Sajnos a fagyigyarto nenikrol nem csinaltam kepet. Egy jeggel teli lavorban porgetnek egy ustot, benne tejkremmel, es igy fagyasztjak le.
Aztan lefotoztam azt is amikor egy parkban ket kislany racsodalkozott hogy milyen magas az Ian es szoba elegyedtek vele. Amint meglatnak minket gyerekek altalaban ez a reakciojuk, megprobalnak valami magasra felallni hogy egymagassagba keruljenek velunk, vagy boldogan elhadarjak azt a 2 szot amit tudnak angolul :)
Tovabbmegyunk Cuscoba, ahol ket napot leszunk mielott megyunk utazasunk fenypontjara: Machu Pichura!

A bejegyzés trackback címe:

https://discoveringperu.blog.hu/api/trackback/id/tr6114265099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása