Két és fél hónap története - önkénteskedés, felfedezés, pihenés Peruban és Arubán

Discovering Peru

Discovering Peru

Fesztival Sapallangaban

2018. szeptember 09. - V.Dorottya

Ma elmentunk egy Sapallanga nevu kisvarosba, ahol a hetvegen fesztival van. A video nehany kepbol all amiket ma keszitettunk Sapallangaban es az uton. Nem vittuk a goprot mert a tomegben feltettuk volna, igy a kepek sajnos nem a legjobb minoseguek... De adok hozza egy kis irasos eligazitast, ami remelem noveli a minoseget :D

A fesztival valoszinu vallasi eredetu, mert a templombol kihoztak egy szobrot, de igazabol nem jottunk ra hogy mit unnepeltek. De nem is ez volt a lenyeg, hanem hogy egesz nap tancosok es fuvos zenekarok vonultak fel a varos foutcajan. Persze itt is, mint nalunk, a kajalason volt a legnagyobb hangsuly, egymast ertek a kajaldak, ahol nagyon finom dolgokat keszitettek.

Az elso nehany kep utcakepek, latszik hogy a foldon minden oldalon sok-sok arus van, a kicsit tehetosebb arusok bodegakbol vagy satrakbol arultak a portekat, de volt aki szimplan a foldrol. Ez amugy Huancayoban sincs maskepp, sokan a foldrol, az autok mellol arul kacatokat vagy legrosszabb esetben etelt. Nagyon szeretjuk azt a perui emberekben hogy imadnak tancolni, mulatni, enekelni, es raadasul jo humorerzekuk van. Szeretik orizni a hagyomanyaikat, itt Mindenki tud neptancolni, es mindenki hagyomanyos ruhat olt evente nehany alkalommal hasonlo fesztivalokon mint amilyen ez Sapallangaban.

Aztan van egy kep amin a tomegben latszik nehany zenesz. Oriasit rohogtunk mikor meglattuk hogy a zenrszek az elottuk allo zenesz hatara szines ruhacsipesszel feltuzik a kottat! Szoval remelem latszik valamennyire ez a kepen, sajnos akkora tomeg volt hogy nem tudtam kozelebb menni hogy jobb fotot keszitsek. Raadasul ugy tuzott a nap hogy azt se lattam mit fotozok  Igen, vegre gyonyoru idonk volt, poloban es rovidnadragban voltam! Persze estenkent meg mindig 4-5 fok van, de napkozben nagyon jo ido volt az elmult nehay napban. 

A kovetkezo nehany kep az ebedunket mutatja. Malacot es tengerimalacot lehetett kapni minden bodegaban. Latszik a kifeszitett malac, ahogy a parazs folott sul, en ilyet ettem, isteni finom volt. A kovwtkezo kepen sajnos rosszul latszik, de az egy hagyomanyos sutesi modszer, az a neve hogy pachamanca. Eredetileg ez a szo azt jelenti hogy a foldbol jovo, mert a foldbe asott lukban a parazson sutottek a hust hosszu orakon keresztul. Most mar nem mindenhol assak be a fold ala az etelt, hanem a foldre halmozott fat gyujtjak meg, es azt fedik be oldalrol es felulrol. Igy keszitettek itt a fesztivalon is mindenfele hust, krumplit, feherbabot hejastol es egy kb tejbegriz allagu edesseget kukoricahejba tekerve. Szoval ezek mind egyutt sulnek ebben a pachamancaban. Ian ilyet evett, es isteni finom volt az is. A kovetkezo kep az o taljat mutatja, hussal, hejaban sult babbal, krumplival es ezzel a kukoricahejban sult edes cuccal. 

Azok a szines pure allagu dolgok a kovetkezo kepen a desszert. Az egyetlen altalunk beazonosithato desszert a tejbegriz volt, azonkivul a tobbi mint tejbegriz allagu nagyon tomeny es nagyon edes cucc volt. Mi 4 fajtat megkostoltunk, amibol egyre mondtuk hogy eheto a tobbi nem volt jo. Nagyon tomenyek voltak, mintha az ember nagykanallal enne a cukros lekvart. 

A kovetkezo kepen Coca colat es Inka kolat lehet latni. Az inka kola itt a legkedveltebb ital, pont olyan mint az energiaital. Azert keszitettem ezt a kepet hogy megmutassam hogy itt meg uvegben aruljak a szensavas italokat, amiket vissza lehet valtani. A hulye muanyag helyett itt az ezereves uvegeket hasznaljak. Es amugy igazi retro feeling ezekbol inni!

A kovetkezo kepeken Huancayo utcairol keszitettem nehany eletkepet. Az egyiken egy bacsi latszik a plaza fala mellett, elotte egy merleggel. Nem, a bacsi nem a merleget arulja, hanem a meresr! Kb 40-90 ft-ert (ez bacsitol, helyszintol es a merleg allapotatol fugg) megmerheti magat az ember. Elkepeszto hogy emberek mibol probalnak penzt keresni!

A teherautot azert fotoztam le mert remelem latszik, hogy a cementrakas tetejen ott alszik a munkas :D ehhez nincs mit hozzafuzni!

Aztan van meg egy utcakep is amit a kombibol keszitettem, latszik az uton a totalis kaosz, nincsenek savok, nincsenek szabalyok, kozlekedesi tablak ... Semmi. Az osszes jarmu (kamiontol a tricikliig) mindenki osszevissza megy, itt igenis lehet balrol legbelulrol jobbra kanyarodbi, csak jo erosen es sokszor kell dudalni es mar tekerik is a kormanyt! Elkepeszto a kozlekedes, gyalogoskent allando eletveszelyben vagyunk. Az a szabaly az utakon hogy vagy az erosebb, vagy a gyorsabb vagy a nagyobbat dudalo kapja meg az elsobbseget.

Hamarosan jelentkezem egy onkenteskedesrol szolo bejegyzessel, mert arrol is van mit meselni :) 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://discoveringperu.blog.hu/api/trackback/id/tr9114230267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása