Két és fél hónap története - önkénteskedés, felfedezés, pihenés Peruban és Arubán

Discovering Peru

Discovering Peru

Sandboarding, pisco shots and penguins (hun / ned)

2018. október 22. - V.Dorottya

MAGYAR

Eleg volt a hegyilevegobol meg a magaslati oxigenhianybol! Irany a tengerszint!
Igenigen, ideje felfedezni Peru egy ujabb arcat, az oceanpart kozeli helyeket. Peruban tobb mint 30 kulonbozo eghajlat talalhato meg, mi ebbol megtapasztaltuk a hegyvidekit, annak is tobb fajtajat (a kopar 4000 meter felettit, es a nedvesebb 4000 meter alattit), a tropusi idojarasba valo atmenetet es az esoerdo szelebe is belekostoltunk. Igazabol elmondhatjuk hogy minden varosban ahol voltunk mas volt a klima meg a novenyzet!
Icaban, ami mar igazan kozel van az oceanhoz egy ujabb, szelsoseges eghajlattal talalkoztunk: a sivatagival. Napkozben elkepeszto hoseg, ejjel csipos hideg es allando szarazsag. Es mivel jol megcsapott minket az ismet oxigennel teli levego masfel honap hegyvidek utan ezert olyanok voltunk elso nap mint akiket fejbevagtak, legszivesebben aludtunk volna egesz nap :D
De alvas helyett inkabb elmentunk alkoholizalni: egyenesen egy Pisco es bor termelohoz mentunk delben a rekkeno hosegben. A Pisco a helyi torkolypalinka, Peru leghiresebb itala, sok koktel alapanyaga. Magaban eleg semmilyen, de mi a termelonel kostolhattunk maracuyaval es kokusszal osszefozott Piscot, es szololevel meg szilvalevel bekevertet is. Ezenkivul ket fajta bort is kostoltunk, amik allitasuk szerint felszarazak voltak, ami magyarra leforditva azt jelenti, hogy olyan edesek voltak mint a tokaji aszu :D itt Peruban valami gond lehet az izerzekelesukkel!
Nagyon jo kis kostolo volt, sokat nevettunk jofej vezetonk volt, aki korbevezetett minket az egesz helyen. Minden kostolas elott mondanunk kellett egy vicces spanyol mondokat ami kapcsolodott az italhoz.
Itt hagyomanyosan labbal tapossak a szolot es egy fabol keszult pressel preselik ki az utolso cseppeket- ez lathato a videoban, amint mi kemenylegenyek a pres alatt eroembert jatszunk :D vettunk egy uveg maracuyas piscot amit epp most is iszogatok mikozben ezt a bejegyzest irom.
A kertben meg hagyomanyos edessegeket is lehetett kostolni, a leghiresebb egy chocoteja nevu bonbon ami pecandio, manjar (kb edes suritett tej) es csokolade kevereke, isteni finom.
Miutan kijozanodtunk elmentunk Ica egyik keruletebe amit Huacachinanak hivnak, es tulajdonkeppen az oriasi homokhegyek kozott egy kicsi oazis. Ez az a hely ahova nem akartunk elmenni mert elegge leamortizalodott a turizmus miatt, peldaul itt sincs megoldva a szemetszallitas es konretan buzlik az oazis a melegben rohado dolgoktol... Ezenkivul teljesen legyotortek mar a sivatagot a buggy terepjarok amik a turistakat szorakoztatjak... Vegul megis elmentunk mert tulsagosan vonzott a sandboarding... Avagy deszkaval a homoklejton :P
Meg kell hogy mondjam hogy akarmennyire ellene voltam, remek elmeny volt, es meg ugy maradtam volna csuszkalni a sivatagban! A buggy is nagyon izgalmas volt, ez egy teljesen nyitott auto, ami vegigdonget a homokduneken, nagyon felelmetes volt, mintha a vidamparkban lettunk volna. Aztan megallt a sivatag kozepen es csuszkalhattunk egy szuk 20 percet hason meg talpon. Hasonlit a snowboardozashoz, de a homok elegge visszahuzza a deszkat igy egyaltalan nem gyorsul be.
Megvartuk a naplementet Huacachinaban, de aztan nagyon hideg lett hirtelen.
Ica pont olyan kaotikus es zsufolt varos mint Huancayo igy este a varosban meg egy kicsit ugy ereztuk magunkat mintha visszacsoppentunk volna Huancayoba :) ja, es elkepeszto mennyisegu cukraszda van, igy hat 'sajnos' muszaj volt tobbfele sutit is kiprobalnunk :) amugy ez altalanossagban jellemzo minden perui varosra hogy sok sok cukraszda fodrasz es optika van. Itt nem ervenyesek a modern vilag gazdasagi szabalyai hogy a gazdasagban annyi bolt van amennyi kereslet van ra. Itt teljesen mas szabalyok ervrnyesek: az epp aktualis trendet kovetve sok ember nyit peldaul cukraszdat hogy szerencset probaljon:hatha neki sikerul!
Ezenkivul rengeteg fogaszat is van, biztos a fogorvosi egyetem a meno epp :)
Masodik nap egy egesz napos kirandulasra mentunk Paracasba es kornyekere, ami egy termeszetvedelmi terulet. Peru meg mindig meg tud lepni hogy mennyi arca van, Paracas ismet egy ujabb ilyen meglepetes volt. Az Islas Ballestas-hoz hajoztunk ki delelott, ahol humbolt pingvineket es fokakat lattunk, temerdek mennyisegben. Ez azert lehetseges mert Peru menten az ocean hidegebb mint ami ezen a szelessegi fokon normalis lenne:a humbolt aramlat miatt. Igy egy teljesen mas elovilag van itt mint amire szamitana az ember! A pingvinek olyan viccesek voltak, az egyik kis szerencsetlen nem birt felugrani egy sziklara es akarhanyszor probalta csak hassal nekiutodott a falnak es hatraesett :D ha tudta volna hany ember nevet rajta... Sajnos nem sok latszik a videon a pingvinekvol mert ezek nagyon kistermetu pingvinek! A fokak latszanak rendesen, total nyugodtan napozgattak, nem zavartattak magukat a hajonk miatt! Gyonyoru sziklak voltak amugy, sok madarral meg rakkal is.
Aztan elmenyunk egy bemutato terembe ahol elmagyaraztak hogy hogyan lehetseges hogy a sivatag kozvetlenul a tenger mellett van es hogy milyen kulonleges elovilag jellemzi Paracas kornyeket. Megnezhettuk a voros strandot, a video utolso reszeben lathato. A sarga sivatag azeet olyan sarga mert regen ez tengerfenek volt, tele van elhalt planktonokkal meg kagylovazakkal. A strand homokja piros mert sok benne a manganerc. A viz meg gyonyoru kek volt :)
Masnap megneztuk Ica muzeumat, ami nagyon erdekes volt: kemeny kb 320 forintert elkepeszto igazi mumiakat lattunk, ugyanis itt Peruban is mumifikaltak a 12-16. Szazadokban, nem csak egyiptomban. Itt is alkalmas volt a klima: sivatag. Azt beszeltuk Iannel hogy ha ez nem Peruban lenne ezert kemeny osszeget kernenek el, oriasi dobra vernek es minden mumia mellett biztonsagi or lenne meg riasztoberendezes!
Szoval tenyleg durva volt, a mumiak mellett voltak rontgen felvetelek is, bemutattak hogy peldaul az egyik kisfiunak mozgasszervi problemai voltak, a masik tuberculosisban halt meg, meg hogy az egyik fiatal no terhesen lett mumufikalva es latszott a rontgenen a gyerek a hasaban!
Szoval Ica jo kis allomas volt! :)
Egy tizenhet oras buszuttal felmegyunk eszakra Trujilloba, Perui kalandunk utolso allomasara! Majd 25-en Limabol a repterrol jelentkezunk legkozelebb az utolso perui bejegyzessel, addig is jo olvasgatast/videozast!

 

NEDERLANDS

Na nog twee dagen na de colca canyon ttek in arequipe te zijn gebleven besloten we om verder door te reizen naar Ica. Ica ligt vlakbij de kust dus zaten we sinds lange tijd weer onder de 1000 mter hoogte. In arequipa hadden we nog een museum bezocht over het meisje 'juanita'. Zij was 500 jaar geleden geofferd door de inkas op de misti vulkaan en eind 20 eeuw gevonden. Doordat ze op een hoogte van 6000 meter lag was het lichaam nog helemaal intact, zelfs het bloed zat nog in het lichaam. Het was bijzonder om het lichaam te zien! Woensdag nacht begonnen we aan ons 10 uur lange busreis naar Ica. In ica hebben we verschillende activiteiten gedaan, zo staat Ica bekend om de wijn en pisco. Pisco is een sterke drank(35-45%)gemaakt van fruit. De eerst dag hebben we een wijn/pisco proeverij gedaan waar we 6 verschillende dranken hebben geprobeerd en natuurlijk een eigen fles Pisco gekocht die ondertussen alweer bijna leeg is:D Naast Ica ligt huacachina, een oasis midden in de woestijn waar je kunt zandboarden. We hadden een 1 uur lange tour in de eind de middag genomen omdat de temperatuur dan niet al te warm was. Eerst hebben we met een buggy rond gereden en daarna 20 minuten gezanboard. Dat was echt gaaf!! Het is gelukkig niet al te moeilijk en het zand remt je best wel af dus is het makkelijk om je balans te houden:). De volgende dag zijn naar paraquas eilanden gegaan. Dat was echt geweldig, met een boot zijn we anderhalf uur rond het eiland gevaren waar pinguins en zeeuwleeuwen verblijven en duizenden vogels rond vliegen. Vanuit Ica gaan we door naar Trujillo om vervolgens Donderdag 25 oktober eindelijk naar Aruba te vliegen om lekker 2 weken te chillen:) 

A bejegyzés trackback címe:

https://discoveringperu.blog.hu/api/trackback/id/tr7914316423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása