Két és fél hónap története - önkénteskedés, felfedezés, pihenés Peruban és Arubán

Discovering Peru

Discovering Peru

4 napos tura a Colca kanyonban - az elso 2 nap

2018. október 14. - V.Dorottya

Eljott az ido a Colca kanyon felfedezesere! A Colca kanyon a vilag masodik legmelyebb kanyonja, haromszor melyebb mint a grand kanyon. Amugy a vilag legmelyebb kanyonja is Peruban talalhato :)
A turankat Cabanacondeban kezdtuk, ami a kanyon "bejarata". Elkepesztoen szegeny es elmaradott falu, joforman nem is lattunk semmi modern elethez kotheto dolgot. Nincsenek aszfaltos utak (csak a foter van lebetonozva), a hazak mind kovekbol es sarbol vannak, vagy agyagbol... Tudomisen :D mindenesetre nem valami jol neznek ki, nem is haznak neveznem oket hanem takolmanyoknak. A helyi kisboltok valaszteka nagyon korlatolt, peldaul van kenyer meg banan meg keksz, de semmi mas... Krumpli meg rizs mondjuk mindenhol van. Es az az erdekes, hogy akarmilyen szegeny faluban is jarunk az iskolaepulet mindig normalis teglabol van, lefestve a fala, karban van tartva es van betonos vagy mufuves focipalyaja! Es iskola mindenhol van, a legkisebb nehanyfos kozossegekben is. Egy biztos, adnak az otatasra.
Szoval ebbol a remek Cabanacondebol elturaztunk Llahuar-ba ami nem is egy falu hanem egy menedekhely turazoknak. Nagyon meredek szerpentinen setaltunk lefele, szarazsag volt es por, es mivel az otnapi cuccunkat hordozzuk a hatunkon, igy meg a taska is rendesen nyomta a vallunkat. Mar itt gyonyoru helyeken jartunk, ereszkedtunk le a Colca kanyon melyebe. Tele volt minden kaktusszal, peldaul hatalmasra nott aloe veraval meg agaveval. A szallason Llahuarban volt melegvizes forras amit negy medencebe vezettek bele mielott beleengedtek a Colca folyoba, ugyhogy a 39 fokos medenceben csucsulve es a kanyonra nezo kilatassal pihentuk ki az elso nap faradalmait. Ez a szallas persze egy minimal szallas. Peldaul van villany a bambuszbungalokban, de csak 6-9 ig. Semmi luxus. A zuhanyzo egy betonplacc, bambusszal korulveve. Vacsorara egyfele vegetariajus kaja volt mindenkinek. De itt a termeszet lagy olen hulyen is nezne ki akarmilyen modern epulet vagy szolgaltatas :D
Masodik nap tovabballtunk, egy kemeny kaptato vart rank, 1000 metert emelkedtunk. Az utunk elejen egy szamarcsalad allta az utunkat, majd patakokon kellett atkelnunk. Gyonyoru volt a taj, oriasi hegyek mindenfele, a labunk alatt a kanyon a patakokkal (amik a nedves evszakban oriasfolyokka nonek!) Az volt a legjobb, hogy senki sem volt a turauton! Csak mi voltunk meg a zubogo viz, meg a kaktuszok :)
Egy nagyon kemeny utolso kaptato utan vegre megerkeztunk Fure nevu kozossegbe, ami meg Cabanacondenal is millioszor kezdetlegesebb! Kimondottan megdobbento volt latni hogy milyen takolmanyokban elnek itt a hegylakok, a semmi, de tenyleg a semmi kozepen! Erre a kutya se jar! Nincsenek utak, a turaut van, sziklakkal kovekkel, patakokkal amik a hazak kozott csobognak. Meg jardanak se lehet nevezni. Nem tudom elkepzelni mit csinalnak itt az emberek. Lattunk nehany ferfit dolgozni a Huaruro vizesesnel, furtak a nagy sziklakat, lehet valami vizeromuvet csinalnak.... De hogy peldaul a nok meg gyerekek mit csinalnak...? (persze iskolaepulet itt is van, de teljesen zarva van!) Belecsoppentunk ennek a kozossegnek az eletebe, az egyik helyi csaladnal vannaK kiado bungallok turazoknak, itt alszunk ma. Veluk eszunk, meg a  vizesesnel dolgozo munkasokkal. Szerintem itt a hazakban nincsen konyha se. Meg agy se. A mi kis hazikonkban is fa deszkakon van a matrac. Annyira kulonleges erzes itt lenni, messzetavol a civilizaciotol.
Delutan meg felmasztunk a Huaruro vizesehez. Nem is a vizeses volt itt a lenyeges, hanem amit utkozben lattunk: egy iszonyatosan ijeszto es szurrealis aldozati helyet, vagy temetkezesi helyet, telistele emberi csontokkal es koponyakkal! Meg leirni is ijeszto, es kiraz a hideg!!!! Nem beszelve arrol amikor meglattam! Itt a semmi kozepen, teljesen egyedul (nincs telefonszerviz, nincsenek utak, nincsenek a helyieken kivul mas emberek!) meglatni egy ilyen kovekbol kiepitett szentelyt tele emberi maradvanyokkal!! Persze elkezdtem bemeselni magamnak hogy biztos kannibalok es alig varjak azt a nehany hulye turistat aki erre teved hogy megoljek oket es felaldozzak Pachamamanak (az andok anyjanak) vagy megegyek oket, mert hiszen itt nincs sok mas elelem! Most epp kozeleg az este, meg vilagos van, de elore tudom hogy remalmaim lesznek ma ejszaka! Itt amugyis olyan sotet van, sehol sincs kozvilagitas a Colca kanyon kozossegeiben. Meg ezek a koponyak... sajnos nem tudom kiverni a fejembol!

A bejegyzés trackback címe:

https://discoveringperu.blog.hu/api/trackback/id/tr4514300135

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása