Két és fél hónap története - önkénteskedés, felfedezés, pihenés Peruban és Arubán

Discovering Peru

Discovering Peru

Tinimamik/ teenmoms

2018. szeptember 14. - V.Dorottya

Scroll down for English

Ok a tinimamik, akiknek minden hetfon szerdan es penteken angolt tanitunk. A legfiatalabb lany 12 eves! Mondjuk o meg csak tini kismami, valamikor meg az iden fog szulnin. A tobbiek 13-16 evesek. Nagyon aranyosak es szeretnek angolirara jonni. Persze ne ugy kepzeljetek el mint egy igazi angolorat, nagyon sokat jatszunk veluk, hiszen ok igazabol meg annyira gyerekek! El sem tuudtam kepzelni hogy gyerekuk van, de a sajat szememmel lattam mindegyiket a babaval. A babak egy masik szobaban vannak amig mi tanulunk. Nagyon jo erzes hogy harom het alatt megtanitottuk nekik a szamokat 100ig, a szineket, be tudnak mutatkozni, el tudjak mondani hogy hany evesek es tudnak kb 25-25 allatot es etelt.
A legtobbjuk sajnos nem kapcsolatbol esett teherbe, hanem rokontol vagy egyeb nem termeszetes modon amit mindenki kepzeljen el maganak en nem szeretnem leirni.
Szoval, ok a kis csoportunk :)

Az arvahazban, ahova kedden es csutortokon megyunk, hat kisfickoval vagyunk, 6-9 eves cuki kissracok. Nekik eloszor angolt tanitunk, dalokkal, jatekokkal, aztan meg kimegyunk az udvarra jatszani. Tancolunk, ugralokotelezunk, focizunk... Epp amihez kedvuk van. Sajnos ott nem csinalhatunk fenykepet, nwm tudom miert, lehet szemelyisegi jogog miatt... Pedig higgyetek el nagyon kis cuki sracok. A legtobbjuknek vannak szuleik, csak szocialis gondozasba kerultek mert rosszul bantak veluk. Sajnos ez meg is latszik rajtunk, van peldaul egy kisfiu, aki magat bunteti ha peldaul nem tud osszeszedni egy part a memoriajatekban. Elkezdi utni a fejet. A tobbi is eleg agressziv es latszik rajtuk hogy nagyon el voltak hanyagolva. De a legjobban azt erezni rajtuk hogy iszonyatosan szeretetehesek es igenylik hogy atoleljuk oket, foglalkozzunk veluk. Mivel tudjuka helyzetuket ezert sokkal megengedobbek vagyunk veluk mint peldaul a delutani gyerekekkel. Az arvahazban a legfontosabb hogy imadjuk oket, ha valaki valamit nem akar csinalni akkor nehany szep szo utan, ha meg mindig nem akarja, akkor rahagyjuk. Vegulis azert vagyunk itt hogy szeretetet adjunk nekik, nem azert hogy vasszigorral neveljuk oket. Imadom mikor fel tudom viditani oket :)

ENGLISH

These are the teenmoms for whom we teach english every monday wednesday and friday. The youngest girl is only 12 years old and she is pregnant! The others are 13-16 years old and they already have a baby. They seem to like english lessons, today there were a lot of girls on the lesson! Do not imagine a strict english class, its more about playing and learning through fun. They love memory cards and other games, because they are all children after all :) we live teaching them new things, afrer three weeks they are able to introduce themselves, they know the numbers till 100 and the colours, and they know 25-25 animals and food.

On tuesday and thursday mornings we go to an orphanage house where we teach english and play with 6 small boys age of 6-9. We really love them, unfortunately we cannot take photos in the orphanage, probably for personal rights... But i would love to show you the 6 cute boys :)
Most of them have parents but because of harrasment and other issues they were taken from the parents under social care. It can be seen on them. Most of them are quite agressive and we can feel the lack of care very much. One boy even punishes himself by hitting his head on the table when he, for example, cannot collect pairs in the memory game. So our most important task is to give them as much love and care as we can. English classes are about singing, playing and having fun with basic words. We do not apply such hard discipline with them, after all we wanna give them love :) it is sooo good feeling to cheer them up when they have hard time!

A bejegyzés trackback címe:

https://discoveringperu.blog.hu/api/trackback/id/tr7414240879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása