Két és fél hónap története - önkénteskedés, felfedezés, pihenés Peruban és Arubán

Discovering Peru

Discovering Peru

A helyiek

2018. szeptember 14. - V.Dorottya

Ez a kep Cochasban keszult ahova vasarnap mentunk el Nildaval es az unokaival. A kepen a helyi focipalya lathato amit epp akkor jeloltek ki mikor mi ott frizbiztunk. Igazabol ez a terulet egy hepehupas ret a lakohazak kozott, de a helyieknek ez teljesen megfelel focipalyanak is. Nagyon vicces volt mar azt is nezni ahogy kijeloltek a palyat, olyan 'saccperkabe' pontossaggal, de mikor elkezdodott a meccs akkor nevettunk csak igazan. Teljesen lejtos, hepehupas a terep, konkretan a lakohazak bejaratanal van a palyahatar, es jatekosokat az sem zavarta hogy egyszerre atlagosan 2-3 kutya allt be jatszani. Meg hogy persze a lakok a focipalyan at maszkaltak ki be a lakasukba. A palya szelen, igazabol a palya teruleten pedig epp zeneltek meg tancoltak. Lehet ok voltak a helyi pompomcsapat :)

Amugy ez jellemzo a peruiakra hogy egyaltalan nem zavartatjak magukat es egyaltalan nem torekednek tokeletessegre. Kenyelemre meg vegkepp. A fociban az elmeny a lenyeg, senki nem kezd el mueseseket csinalni vagy azon fennakadni hogy a kutya miatt nem tudta elloni a labdat. A buszon meg senki nem panaszkodik a kenyelem teljes hianyaert. Ugy altalanossagban orulnek annak amilyuk van es nem panaszkodnak. Mindenki probal boldogulni a maga modjan es orul annak amilye van. Es nem azert mert peldaul el lenne nyomva a szavuk, vagy ilyesmi, ok szimplan ilyenek, boldogak ugy ahogy. Itthon is ezt latni Nildaeknal. Nem akarnak szebb lakast, uj butorokat vagy uj eszkozoket. Jo ez igy ahogy van.

 

Amugy Cochast nagyon elveztuk, toltottem fel kepeket facebookra. A legerdekesebb az volt amikor egy bacsi megmutarta hogy hogyan faragja es festi ki a szaritott tokoket. Ez Cochas legfobb termeke, disztokok kidiszitve. Nagyon erdekes volt, elkepeszto ugyes volt a bacsi. Aztan felmasztunk a hegyre, amiben total kifaradtunk de megerte mert szep volt a kilatas Cochaara es Huancayora. Csak egy dolog ronditott bele a latvanyba: a sok sok szemet... Peru nagyon szemetes... Sokan mar szerencse kovetik a 'trendet' es nem szemetelnek random az utcan vagy a temreszetben, de sajnos lattunk olyat aki siman kidobta a kombibol a fagyispapirjat... Es az volt a legerdekesebb hogy senki sem szolt ra. Ha tudnek jol spanyolul biztos szoltam volna neki.! Szornyu latvany volt. Egyebkent itt nincs mrgoldva a szemetlerakas, igy peldaul Iscosban ahol onkenteskedunk egetik a szemetet mert nincs kozpontilag megoldva a szemet elhordas. Eleg szomoru dolog...

A kornyezettudatossag pedig itt nem nagyon ismert fogalom. Egyebkent Nilda pont egy kivetel, de az atlag perui embert nem erdekli a tema. A szupermarketben peldaul a penztaros mindent bepakol nejlonszatyrokba es teljesen ertetlenul nez rank mikor kijelentjuk hogy No bolsa por favor! Altalaban tobbszor meg kell ismetelnunk mire felfogjak.

Viszont masreszrok meg a piacon mindent nagymennyisegben arulnak, szarazarut is mint peldaul bab vagy rizs. Es az emberek nagy mennyisegekben vasarolnak ezekbol ami sokkal jobb mint peldaul a 250 gramos rizst megvenni a boltban. 

Egyebkent csomo helyen ahol elmondtuk hogy nem kerunk szatyrot tokre orultek neki, azonkivul hogy meglepodtek :) szoval azert itt is mar a koztudatban van a dolog csak meg ido kell hogy cselekedjenek valamit :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://discoveringperu.blog.hu/api/trackback/id/tr1514239349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása