Két és fél hónap története - önkénteskedés, felfedezés, pihenés Peruban és Arubán

Discovering Peru

Discovering Peru

La merced

2018. szeptember 06. - V.Dorottya

Scroll down for english

Elozo hetvegen kiruccantunk La mercedbe, amu itt a helyiek nyaralohelye. 3 es fel orara van Huancayotol, amu europai viszonylatokban egy kb 5 oras ut lenne, de itt siman letoljak 3 es fel ora alatt. Halalfelelmunk volt az odauton, ugyanis rendes szemelyautoval mentunk, annak ellenere hogy figyelmeztettek hogy ne tegyuk, mert a minibusz sokkal biztonsagosabb. Hat igy jott ki a lepes, sajnos nem volt valasztasi lehetosegunk. Szoval kepzeljetek el egy andoki szerpentint, a szakadek mellett korlat nelkul, ahol egy sofor nagyjabol 80al nyomja neki a hajtukanyarokban, es belathatatlan helyeken eloz le egyszerre ket kamiont. Aztan mikor jon egy alagut, ami teljesen kivilagitatlan, ott is elozget meg kicsit, hatha meghalunk. A masik par akikkel utaztunk vegigaludtak az utat, mi meg gyomorgorccsel ultuk vegig, foleg hogy en ultem hatul kozepen, biztonsai ov nelkul persze. Szoval mikor megerkeztunk megcsokoltam a foldet haromszor.

A legnagyobb motivacionk az utazashoz az volt, hogy La merced kornyeken mindig 30 fok van, es annyira leamortizalodtubk a huancayoi hidegtol, hogy miszaj volt rendehozni magunkat. Ezalatt azt ertem hogy a hideg es szaraz levegotol sebesre szaradt a szank, es az egesz testunkon szarazsagfoltok lettek. Ezenkivul mindkettonk eleg durvan meg volt fazva es nekem a torkom is fajt. Ez a 3 napos kiruccanasunk alatt elmult, de amiota visszajottunk Haunacoya persze megint kezdodott az egesz elolrol.

Szoval La mercedben elkepesztoen elveztuk a meleget, rovidnadragban es poloban flangaltunk meg este is! Jo sokat aludtunk, delutan is, biztos a meleg levego miatt :)

Befizettunk egz felnapos extrem turara, amit nagyon elveztunk. Ez a video a turarol hazafele jovet keszult. A videon lathato folyonak az egyik mellekfolyojan masztunk felfele kb 2 oran keresztul. Nagyon izgalmas volt,! Tele volt zubogokkal es vizesesekkel es azokon kellett felmaszni. Sajnos ott egyaltalan nem tudtunk videozni meg fotozni mert a taskankat ott kellett hagyni egy etteremben, mert konkretan a folyoban masztunk! Csuromvizesek lettunk! Volt ahol fa letra volt beteve a vizesesbe es azon masztunk fol, volt ahol minden segitseg nelkul negykezlab kellett megoldani a tovabbjutast. Aztan a vegen vart rank egy hatalmas vizeses ami alatt lehetett furdozni. Sajnos ugye mi nem keszitettunk kepeket de akit erdekel az probaljon rakeresni googleba, a tura neve Tour La Borgona vagy szimplan Indiana Jones Tour La Merced.

La Mercedben megjostoltuk a helyileg termesztett kavet es vettunk is egy csomaggal otthonra. Erdekes, itthon Nildanal Nescafet iszunk, pedig itt peruban aztan nincs hiany kavebol! A kaven kivul a masik helyi ital a frissen turmixolt maracuya le amit literszamra lehet venni nagyjabol 700 ft-ert, a tetejen megszorva egy kis fahejjal.  En ilyen finom gyumolcslet meg eletemben nem ittam! 

Masnap elmentunk a Tirol vizeseshez (Catarata el Tirol) oda mar csak egyedul mentunk. Az is nagyon szep volt, de a legjobban azt elveztuk hogy a folyon kiceit lejjebb voltvegy kisebb vizeses ami ala be tudtunk allni, arrol toltottem fol facebookra a kepet. Es ott annyi pillango volt hogy hihetetlen. Csinaltam egy kozeli videot egy pillangolrol ahogy nyitogatja a szarnyait, gyonyoru volt!

Es hogy ne legyen unalmas a kiruccanasunk, sikerult ugy lefejelnem egy betontetot hogy aztan majdnem el is ajultam... Ian gyorsan belemnyomott egy bananturmixot es eszhez tertem. Hat igen peru nem a magas embereknek lett kitalalva! Mindennapos a lefejeles, utcan, kombiban, piacon... 

A visszaut mar kevesbe volt eletveszelyes, ugyanis sikerult egy kisbusszal hazajonni, amit itt egyszeruen kombinak hivnak. Viszont 2 ora alatt teszi meg a 750 meterrol 3500 meterre emelkedest, amitol nagyon rosszul lettem. Elotte csirket ettunk, es ha hust eszik az ember akkor nagyesellyen rator a hegyibetegseg. De mindegy, megerte, mivel vegre kicsit atmelegedtunk La Mercedben :)

 

We had the chance to travel to La Merced for a long weekend, which is a holiday area for locals. Its very alluring bcoz the climate is hot there. This was our main motivation to go there: to warm up our body. Here in Huancayo our skin totally dried out and our lips were so dry that they were bleeding, so we really needed hot air to heal :)

The way there was frightening our driver was a very crazy guy we took over cars and lorries in unvisible turns and he speeded to 80 km /h down the serpentin. So we were scared to death for 3 hours meanwhile the other couple in the car was sleeping... Yeah for locals its totally common to risk their life in a car :D

In La merced we went to a tour that was called Indiana Jones tour or the other name is Tour La Borgona. We could not maka photos coz we left our bags at a restaurant, bcoz it was an extreme tour upwards the flow of a river. but this video was made on the way home from the tour to La Merced. The tour was very adventurous, we climbed up the river full of smaller and bigger waterfalls. At the end we could get a back massage under a very big waterfall. We really enjoyed it!

Next day we traveled alone to anither waterfall, which was also beautiful. But the best part of it was anither smaller waterfall where we could walk under the water and the area was full of butterflies. I made a video of a butterfly opening and closing its wings. 

The way back was less frightening coz we took a minibus not a car. But the ascending from 750 meter to 3500 meters made me a little bit sick. Anyway, ut was a very good weekend, we enjoyed the 30 temperature degrees and also the tour! 

A bejegyzés trackback címe:

https://discoveringperu.blog.hu/api/trackback/id/tr5314225211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása