Két és fél hónap története - önkénteskedés, felfedezés, pihenés Peruban és Arubán

Discovering Peru

Discovering Peru

Tények a magaslatrol/ interesting facts about high altitude

2018. szeptember 13. - V.Dorottya

Scroll down for english

Tényleg más a levego itt fent, 3500 meter magason. Es hogy ez miben nyilvanul meg?

Eloszor is olyan ritka a levego hogy ha kohogunk akkor olyan mintha nem kohognenk. Olyan erzes mintha nem jonne ki levego. Tudom ez igy most hulyen hangzik de erezni hogy nincs a levegonek olyan surusege mint otthon.

Aztan itt lehetetlen sportolni, legalabbis nekunk akik nem ilyen magassagba szulettek bele. A gyerkocokkel amikor ugralokotelezunk vag adj kiraly katonat jatszunk korulbelul 10 masodperc utan (tenyleg ilyen keves, nem irtam felre) fuldoklunk es levego utan kapkodunk. Dehat kapkodhatunk utana, ha egyszer nincs benne eleg oxigen! :D El nem tudnam kepzelni hogy peldaul elmenjek lefutni ot kilometert!

Ezt az oxigenhianyt akkor is megerezzuk hahaza szimplan a foldon ulesbol felallunk, vagy lehajolunk valamiert es felallunk. Teljesen megszedulunk es csillagokat latunk!

Nagyon eros a napsutes, de a levego hideg. Ha sut a nap akkor olyan erzetunk van mintha 25 fok lenne, foleg ha nincs szel. Viszont a levego meg hideg, arnyekban kb 5 fok van napkozben is. Nagyon erdekes erzes! Mindenki 50 faktoros naotejes hasznal az arcara mikozben pulcsiban vagy kabatban vannak. 

Es van meg egy erdekesseg: ilyen magassagon lassabban folyik a viz, mivel messzebb vagyunk a fold gravitacios pontjatol, illetve lassabban forr fel a viz es lassabban fo meg az etel. A gulyaslevesem ket ora alatt lett eheto es meg akkor sem volt teljesen puha a hus meg a zoldsegek. A brokkolit is ketszer ilyan hosszu ideig foztem hogy otthon mar szetment volna, itt meg jo roppanos maradt...

A vizszuronk, amit azert hoztunk hogy ne kelljen palackos vizet vennunk, korulbelul ketszer annyi ido alatt szuri meg a vizet mint Limaban...:) 

Es hogy mit lehet tenni a magaslati betegseg ellen?

Ha magasra mesz, azaz 2500 meter fele akkor ajanlatok lassan, minden nap 300-500 metert emelkedni. Persze ez lehetetlenseg, a buszok nem fognak napokon at gyokkettovel robogni. Viszont van egy jo ellenszer a tunetek ellen. A kokalevel! Bizony, kokainnal a levele, ami nem szamit drognak. Ezt lehet ragcsalni szaritott allapotban vagy teat csinalni belole. Eleg jo íze van. Ezenkivul meg ajanlatos az utazas elott es utan husmentesen etkezni es kerulni a nehez tejes eteleket, peldaul sajtot.

 

 

English

At this altitude, at almost 3500 the air is really different. And what do we feel of it?

First of all we get really exhausted when we do physical activities. For example jumping fir 10 seconds with the jumping rope and we play catching gane with the kids for a few minutes... We are breathing in and out very intensively but it feels like there is no oxigen! Its the same when we caugh! It feels like we do not caugh out air, i mean there is no need to put hard effort to caughing, the air ib our lung is not that dense.

The sunshine is really strong, meanwhile the air is cold. Its a strange feeling, but even if it is 10 degrees we can really get sunburnt on our face. People here use SPF 50 lotion to protect their faces and at the same time they wear jacket. When its sunny during daytime it feels like its 25 degrees but when it gets cloudy it drops immediately to 5-10 degrees. 

And, and interesting fact. It takes longer time ti cook. The water start boiling later and the vedges or meat get cooked later. And its really true, i experienced it when i cooked gulyas soup and broccoli. Even our water filter works slower which we brought here to avoid buying plastic bottles. Here it takes 5 mins to fill up our 0.8 ltrs bottle, in Lima it was much less,!

And what can we do against the travelling sickness to higih altitude? Cocaleaves! The leaves of the cocain are not considered as drug, and you can either chew it or make a tasty tea from it. Furthermore it is advised not to eat meat and heavy dishes like lots of cheese. 

A bejegyzés trackback címe:

https://discoveringperu.blog.hu/api/trackback/id/tr1314236399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása